Милутин Живковић

Институт за савремену историју, Београд

mzivkovickv@gmail.com

Од окупатора до савезника. Прелазак дивизија „Венеција“ и „Тауриненсе“ на страну ЈВуО и НОВЈ после капитулације Италије

Апстракт: Чланак говори о судбини италијанских дивизија „Венеција“ и „Тауриненсе“ које су после изласка Италије из рата одлучиле да се придруже југословенским покретима отпора. Акценат је стављен на њихов војни капацитет, догађаје који су довели до сарадње између бивших противника, односно на политичко-идеолошка искушења нових савеза. Рад је писан на основу архивске грађе из Архива војног одељења Генералштаба Републике Италије у Риму, те Војног, Државног архива Србије и Архива Југославије, као и на основу домаће и стране научне литературе.

Кључне речи: Други светски рат, Краљевина Италија, дивизија „Венеција“, дивизија „Тауриненсе“, партизани, четници, Ђовани Оксилија, Лоренцо Вивалда, Пеко Дапчевић, Драгољуб Михаиловић

Резиме: После капитуације Италије њена је војска на Балкану почела да се распада под ударима Немаца, мање покрета отпора, губећи контролу над великим територијама „spazio vitale-а“ на европском југоистоку. Један део трупа одабрао је да повратак у домовину „заслужи“ борећи се против бивших савезника, раме уз раме са дојучерашњим непријатељима. Највећа јединица таквог карактера ван Италије била је дивизија „Гарибалди“, настала већином од војника дивизија „Тауриненсе“ и „Венеција“. Поред бораца, оне су снагама НОВЈ и ЈВуО пружиле огромно наоружање и технику, као и неопходне кадрове за њихово прерастање у озбиљнију оружану силу. И италијанско-четнички и поготово италијанско-партизански савез били су оптерећени дешавањима из времена окупације, јер су припадници „Тауриненсе“ и „Венеције“ водили бројне сукобе са герилцима, вршили хапшења и интернирања комуниста и равногораца и починили бројне ратне злочине над цивилним становништвом.  

Nazad