Apstrakt: U članku se, pretežno na osnovu neobjavljene građe Arhiva Jugoslavije, analizira rad Predsedništva SFRJ od 1984. do 1989. godine. Najviše pažnje je posvećeno suočavanju članova Predsedništva SFRJ sa sve izraženijom krizom političkog sistema u Jugoslaviji. Detaljnije su predstavljene reakcije Predsedništva na prelomne događaje tokom dve poslednje godine mandata.

Ključne reči: Jugoslavija, Predsedništvo SFRJ, Ustav iz 1974. godine, Savez komunista, SAP Kosovo, Osma sednica, Antibirokratska revolucija

Rezime

Predsedništvo SFRJ od 1984. do 1989. godine, koje je prema Ustavu bilo kolektivni šef države, sastojalo se od epigona pokojnog Josipa Broza Tita. Kao šezdesetogodišnjaci i komunisti starog kova, teško su se prilagođavali promenama koje su pratile krizu političkog sistema u Jugoslaviji. Od početka svog mandata Predsedništvo se suočavalo sa ekonomskom krizom i krizom legitimiteta u zemlji. Najveće teškoće zadavale su etničke nesuglasice i politička napetost na Kosovu. Opšta kriza u Jugoslaviji se zaoštrila tokom poslednje dve godine ovog perioda i Predsedništvo je bilo prinuđeno da reaguje na događaje koje nije moglo da kontroliše. Iako su njegovi članovi makar sačuvali privid međusobnog jedinstva, sve više ih je obuzimao osećaj bespomoćnosti i besmisla. Na kraju, zavladalo je opšte mišljenje da su u potpunosti izgubili autoritet šefa države.

Nazad