Apstrakt: U članku je opisana karijera Dušana Draškovića, diplomate Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslavije, od 1926. do 1945. godine. Analizirani su razvoj njegove činovničke karijere i doprinos koji je pružio radu jugoslovenske diplomatske službe, s posebnim osvrtom na period boravka u Švajcarskoj i Francuskoj, te njegove porodične prilike, u meri u kojoj su uticale na njegov rad i karijeru. Članak je zasnovan na arhivskoj građi, domaćoj dnevničkoj, memoarskoj i relevantnoj istoriografskoj literaturi, kao i na izjavama svedoka.

Ključne reči: Dušan Drašković, diplomatija, Jugoslavija, Švajcarska, Francuska, Društvo naroda, Međunarodni biro rada, Međunarodni komitet Crvenog krsta

Rezime

U članku su opisani život i karijera Dušana Draškovića (1898–1966), počev od njegovog školovanja, preko njegovog učešća u Prvom svetskom ratu, univerzitetskih studija u Ženevi, s posebnim akcentom nagodine u kojima je delovao kao diplomata Kraljevine SHS/Jugoslavije (1926–1945). Tokom svoje diplomatske karijere Drašković je radio u Ministarstvu inostranih poslova u Beogradu, Stalnoj delegaciji pri Društvu naroda u Ženevi, Generalnom konzulatu u Marselju, Kraljevskom poslanstvu u Parizu, kasnije u Višiju i, na kraju, u Delegaciji Crvenog krsta Jugoslavije u Ženevi. Tokom tih godina, on nije samo stekao diplomatske veštine i potrebno iskustvo, radeći s poznatim jugoslovenskim diplomatama i visokim funkcionerima tog vremena, već je takođe bio svedok i učesnik istorijskih događaja koji su prethodili Drugom svetskom ratu, kao i onih tokom samog rata, na najbolji način služeći svojoj državi i narodu, često i u veoma teškim okolnostima. Iako je bezrezervno bio posvećen svom diplomatskom pozivu, Drašković je istovremeno bio brižan suprug i otac četvoro (kasnije petoro) dece. Posle rata odlučio je da se ne vrati u Jugoslaviju. Ostao je u Francuskoj, gde je živeo do svoje smrti 1966. godine. Njegovu besprekornu diplomatsku karijeru prekinuo je Drugi svetski rat.

Nazad