Katarina Beširević

Suđenje časopisu Uj Simposion u Jugoslaviji (1971/72)

Apstrakt: 

Među cenzurisanom štampom i krivičnim postupcima vođenim protiv pojedinaca u periodu nakon studentskih demonstracija 1968. našao se i mađarski neoavangardni časopis publikovan u Novom Sadu. Dva broja časopisa Uj Simposion zabranjena su krajem 1971, a samo par meseci kasnije, protiv dva autora i urednika časopisa podignute su krivične prijave. Cilj ovog rada jeste da istraži pojavu političkih suđenja u Jugoslaviji na primeru slučaja Uj Simposiona, putem analize sudskih spisa, kao i na osnovu priča tri svedoka ovog istorijskog događaja.

Ključne  reči: Uj Simposion, politička suđenja, cenzura, neoavangarda, nova levica, socijalistička Jugoslavija, Novi Sad

Rezime

Časopis Uj Simposion (Új Symposion) izlazio je na mađarskom jeziku u Novom Sadu od sredine šezdesetih godina. Ovaj neoavangardni umetničko-kritički časopis, kako je navedeno u njegovom podnaslovu, okupljao je oko sebe mlade umetnike alternativne scene u Novom Sadu, pre svega mađarske, ali i drugih nacionalnosti. U naletu represivne politike Saveza komunista Jugoslavije nakon studentskih demonstracija 1968. i Hrvatskog proleća, dva broja časopisa su zabranjena krajem 1971, a par meseci kasnije usledile su i krivične prijave protiv dva autora i urednika časopisa. Tekstovi dva mlada umetnika, Šandora Rože i Miroslava Mandića, bili su glavni razlozi za zabranu dva broja Uj Simposiona, a Roži i Mandiću 1972. dosuđene su i zatvorske kazne. Ovaj članak bavi se slučajem Uj Simposiona i suđenjima protiv Šandora Rože, Miroslava Mandića i urednika Ota Tolnaija, kroz detaljnu analizu sudskih spisa (pre svega u Rožinom slučaju) i intervjua vođenih sa Šandorom  Rožom, kao i sa profesorom Tiborom Varadijem i umetnicom Katalin Ladik, koji su takođe bili blisko povezani sa časopisom i sa sudskim procesima. Namera nam je bila da kroz ovaj slučaj prikažemo praksu političkih suđenja u socijalističkoj Jugoslaviji, s akcentom na kasnim šezdesetim i ranim sedamdesetim godinama. Takođe, činjenica da je časopis izdavan na mađarskom jeziku u Jugoslaviji dodaje još jedan aspekt kako ovim procesima tako i generalno političkim suđenjima toga perioda u Jugoslaviji.

Nazad