Džon R. Lempi

Srbija i jugoistočna Evropa između globalne i istočnoevropske istorije

Apstrakt:

Oslanjajući se na pola veka istraživanja i objavljivanja radova o Balkanu, koja su započeta u Beogradu, Džon Lempi prikazuje tri nove studije ovog regiona i njihov osvrt na Srbiju iz pera istaknutih zapadnih istoričara. Mari-Žanin Čalić iz Nemačke bavi se isključivo jugoistočnom Evropom, dok Koneli iz SAD-a i Bidelo i Džefris iz Velike Britanije u svojim knjigama o istočnoj Evropi obuhvataju i Balkan.

Ključne reči: Srbija, Jugoslavija, jugoistočna Evropa, globalna istorija, regionalna istorija, Mari-Žanin Čalić, Džon Koneli, Rober Bidelo, Jan Džefris

Rezime

Knjizi Mari-Žanin Čalić posvećena je veća pažnja, ne samo zbog njenog užeg regionalnog fokusa već i zbog primene nove globalne istorije i isticanja transnacionalnih veza. Njena knjiga fokusira se na društvenu i kulturnu istoriju, koja je centralna za ovaj pristup. Beograd 1913. godine jedan je od devet gradova, tipično trgovačkih centara, koji su obrađeni u poučnim zasebnim odeljcima. Koneli obuhvata veliki deo političke istorije, da bi se konačno fokusirao na sovjetski blok posle 1945. godine; Bido i Džefris se, s druge strane, koncentrišu na ekonomsku istoriju, domaću i inostranu, od ranog modernog perioda do 90-ih godina. U okviru svoje tri teme, ove knjige korektno obrađuju srpsku istoriju, uključujući Drugi, a donekle i Prvi svetski rat.

Nazad