Čedomir ANTIĆ
Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu
chedomir.antic@gmail.com

 

Kontrafaktualna istorija kao deo naučne discipline

 

Apstrakt:  Sa pojavom prve alterantivne istorije Srbije i tematskog broja jednog književnog časopisa posvećenog istoriji suprotstavljenoj činjenicama pojavila se i potreba da ovaj fenomen bude sagledan i sa istriografskog stanovništa. U ovom radu predstavljene su istorijske i teorijske osnove kontrafaktualizma u istoriografiji i književnosti Evrope i SAD-a.

Ključne  reči: kontrafaktualno, alternativna istorija, Tukidid, Livije, Isak Dizraeli, Vinston Čerčil, Najl Ferguson, Ketrin Galager, Aleksandar Nedeljković

 

Rezime

Ovaj rad predstavlja analizu istoriografskih i teoretskih osnova kontrafaktualnog pristupa u istorijskoj nauci i publicistici, kao i uvid u razvoj ovog polja, narative i ključne autore. Predstavljene su i specifičnosti kontrafaktualne istorije u srpskoj kulturi. Autor prikazuje teoretske osnove moderne kontrafaktualne istorije kao dela naučne discipline. Analizira i dela Ketrin Galager, Najla Fergusona i Eliazara Uejnriba i navodi primere kontrafaktualnog razmišljanja kod Tukidida, Žoanda Martorela, Pjera Damijana, Luja Žofroe, Isaka Dizraelija i Vinstona Čerčila. U zaključku je data ocena upotrebljivosti kontrafaktualne istorije u savremenoj istorijskoj literaturi.

Nazad