Tokovi istorije 2/2019

Jovan ČAVOŠKI
Institut za noviju istoriju Srbije

Čekajući Evropu u Beogradu: Jugoslavija i Beogradski sastanak KEBS-a 1977–1978.*

Apstrakt: Ovaj članak se bavi istorijskim dešavanjima koja su obeležila diplomatske pripreme, kao i sam tok Beogradskog sastanka KEBS-a, na kome je bio jasno promovisan kontinuitet čitave koncepcije evropske bezbednosti i saradnje. Osim kroz prizmu odnosa Jugoslavije sa oba bloka u uslovima detanta koji se raspadao, ova istorijska epizoda se analizira i u svetlu evolucije jugoslovenske nesvrstane politike na evropskom kontinentu, ali i šire, putem intenzivne saradnje sa neutralnim i nesvrstanim zemljama. Članak se primarno zasniva na dokumentima iz srpskih i američkih arhiva, dok je njegov cilj da se pruži istorijska ocena Beogradskog sastanka.

Ključne reči: KEBS, Beogradski sastanak, Jugoslavija, implementacija, detant, blokovi, neutralne i nesvrstane zemlje, pregovori

Rezime

Pošto je 1975. godine u Helsinkiju bilo odlučeno da se naredni sastanak KEBS-a održi u Beogradu, Jugoslavija je dobila ogromnu političku odgovornost da organizuje događaj koji bi ili garantovao budućnost celokupnog procesa KEBS-a ili bi označio njegov skorašnji kraj. U suštini, Jugoslavija je imala posla sa veoma napetom međunarodnom situacijom, a kao domaćin trebalo da izbalansira suprotstavljene interese supersila, paralelno pridobivši čvrstu podršku evropskih N+N zemalja,  istovremeno promovišući sopstvenu političku agendu koja se ticala pitanja bezbednosti, nepovredivosti granica i nemešanja u unutrašnje odnose zemalja. Ovo je bilo vreme kada se detant supersila već raspadao, dok su i Vašington i Moskva pokazivali ograničeni interes za kontinuitet KEBS-a i njegovu punu primenu, dovodeći tako budućnost celokupnog procesa pod znak pitanja. Obe strane su pokazivale više posvećenosti očuvanju blokovske kohezije ili podrivanju ideoloških suparnika nego što su bile odlučne da postignu bilo kakav diplomatski uspeh u jugoslovenskoj prestonici. Jedini politički uspeh na predstojećem skupu na koji su računale supersile bio je onaj koji bi doveo do toga da suparnik poklekne pod snažnim diplomatskim i propagandinim pritiskom. Uprkos izvesnoj razočaranosti u odnosu na oba bloka koja je postojala među N+N zemljama, jugoslovenski diplomatski napori na Beogradskom sastanku uspeli su da privedu ovaj događaj do više-manje zadovoljavajućeg okončanja, čime je kontinuitet čitavog procesa KEBS-a bio zagarantovan u doglednoj budućnosti.


* Rad je nastao u okviru projekta Srbi i Srbija u jugoslovenskom i međunarodnom kontekstu: unutrašnji razvitak i položaj u evropskoj/svetskoj zajednici (No. 47027) koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Nazad