Rezime

Ljubinka Škodrić

Žene i plaćeni rad u okupiranoj Srbiji 1941–1944.
Politika
kolaboracionističkih i okupacionih vlasti

Apstrakt: Članak analizira javnu sferu rada žena u okupirnoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Razmatrani su politika i stavovi kolaboracionističkih i okupacionih vlasti prema zaposlenim ženama, uslovi plaćenog rada žena, njihov položaj, mogućnosti i načini radnog angažovanja. Rad je pisan na osnovu arhivske građe, štampe i literature.

Ključne reči: žena, rad, zapošljavanje, dobrovoljan rad, obavezan rad, službenice, prosvetne radnice, okupacija, kolaboracija, Drugi svetski rat

Ženama je tokom okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu bilo izuzetno teško da zadrže radna mesta, što je presudno uticalo na njihovu egzistenciju u teškim materijalnim uslovima. Veliki broj žena koje su morale da zarađuju za život nalazio je posao u službi okupacionih vlasti ili su odlazile na dobrovoljan rad u Nemačku iako su time rizikovale da budu obeležene kao nemoralne. Osim toga, postojali su i pokušaji da se ženama nametne obavezan rad, a to je bilo u suprotnosti sa nastojanjem kolaboracionističkih vlasti da se uloga žena svede na staranje o porodici i stoga su ti pokušaji stalno sprečavani. Onemogućeni su i pokušaji da se muški službenici zamene ženama pošto su od početka okupacije ispoljavane suprotne tendencije – znatan broj službenica je otpušten, a zadržane su samo one kojima je zaposlenje predstavljalo jedini izvor egzistencije. Žene su otpuštane i zbog rodbinskih i prijateljskih veza sa pripadnicima pokreta otpora i na osnovu nacionalne pripadnosti. Kvalitet njihovog rada je potcenjivan, a one su u javnosti često kritikovane i omalovažavane kao nesavesne radnice. Zapošljavanje žena je ograničavano, a mogućnost sticanja rukovodećih pozicija za žene je bila isključena. Potreba okupacionih vlasti za radnim angažovanjem žena je postepeno, iako sa značajnim zakašnjenjem, odnosila prevagu nad ideološkim stavovima kolaboracionista. Usled toga se menjao odnos prema zaposlenim ženama i njihovom radnom doprinosu. Iako su ove promene bile vidljive, njihova kasna pojava, ali i deklarativnost uticale su da su nepoverenje prema zaposlenoj ženi i sumnja u kvalitet njenog rada ostajali trajna karakteristika života žena u okupiranoj Srbiji.

Nazad