Vesna ĐIKANOVIĆ
Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd
vesnad286@gmail.com

Ulog za budućnost – školovanje srpskih studenata u Americi 1919–1924.*

Apstrakt: Rad prati školovanje grupe srpskih studenata u Americi neposredno posle okončanja Prvog svetskog rata, koje je ostvareno zahvaljujući angažovanju američke doktorke Rozalije S. Morton. Napori u realizaciji prosvetne saradnje, iskustvo i rezultati školovanja u Americi, percepcija uloge pojedinca u procesu modernizacije države porekla, lični angažman, kao i otvorenost srpskog i jugoslovenskog društva za uticaje sa strane predmet su analize.

Ključne reči: Rozalija S. Morton, srpski studenti, američki koledž/univerzitet, Međunarodni srpski obrazovni komitet, Sjedinjene Američke Države, Kuba, Srbija, Kraljevina SHS

Rezime

Zahvaljujući angažovanju doktorke Rozalije Morton, američke škole neposredno posle Prvog svetskog rata postaju otvorene za jedan broj srpskih đaka iz Kraljevine SHS. Američka doktorka dobro je uviđala značaj obrazovanja za razvoj jedne zemlje, a posebno one koja se suočavala sa tragičnim posledicama ratnih godina. Njena inicijativa je dobila, može se reći očekivano, punu podršku zvaničnika jugoslovenske države imajući u vidu da je školovanje na stranim univerzitetima bilo deo prosvetnog iskustva u srpskom društvu. S obzirom na značaj poljoprivrede za budući razvoj zemlje, prioritet je dat školovanju srpskih studenata na američkim poljoprivrednim koledžima, ali je nekolicina đaka upućena i na studije arhitekture, medicine, umetnosti. Jednaka mogućnost školovanja pružena je kandidatima oba pola. Studiranje u Americi je uvelo srpske đake u svet američke stvarnosti, a njihov boravak je bio obeležen novim iskustvima, saznanjima, ali i izazovima. Uprkos povremenim razočaranjima i iskušenjima, rezultati školovanja većine studenata su opravdali napore doktorke Morton. Njihovim školovanjem otvorena je perspektiva za lični napredak, stvorene su mogućnosti primene stečenih znanja i otvoreni novi prostori za prosvetnu i kulturnu saradnju.

Nazad